Marinemuseum
Wil je meer weten over de Nederlandse marine? Dan kun je het Marinemuseum in Den Helder bezoeken. Dit maritiem museum leert je niet alleen meer over de geschiedenis van de Nederlandse marine, maar laat je bovendien kennis maken met de vele technische ontwikkelingen waar de marine door de jaren heen mee te maken heeft gehad. Het museum bestaat uit drie gebouwen en drie grote schepen. Deze schepen zijn opengesteld voor publiek.
’t Torentje, de Geschutmakerij en het brughuis
Het Marinemuseum is gevestigd in drie gebouwen, namelijk ’t Torentje, de Geschutmakerij en het brughuis van de Hr.Ms. De Ruyter. ’t Torentje is, zoals de naam al verklapt, het gebouw met de klokkentoren. Deze klok had vroeger een belangrijke functie op de rijkswerf, namelijk het aangeven van de aanvangs- en sluitingstijd van de werf. In ’t Torentje leer je meer over de oude geschiedenis van de Nederlandse marine.
De Geschutmakerij is een gebouw uit het jaar 1825. Dit gebouw werd vroeger gebruikt als magazijn en later als geschutmakerij. In de Geschutmakerij krijg je de complete geschiedenis van de moderne marine te zien.
Het brughuis van de Hr.Ms. de Ruyter is industrieel erfgoed. Dit komt omdat het brughuis naast een kenmerkende 3D-radarbol, ook een oude geschuttoren heeft. De 3D-radarbol van het brughuis gaf vroeger de richting, de hoogte en de afstand van objecten aan. In de geschuttoren vind je twee indrukwekkende kanonnen.
Drie grote museumschepen
Naast twee gebouwen, heeft het Marinemuseum ook drie grote museumschepen. Het eerste schip heet Tonijn. Dit is een onderzeeër uit de zestiger jaren, dat sinds 1994 opengesteld is voor publiek. Het is de enige onderzeeboot in Nederland die je in de originele staat kunt bekijken.
Het tweede schip van het Marinemuseum heet Schorpioen. Dit is een ramschip uit het jaar 1868. Ook dit schip is opengesteld voor publiek. Tot slot is er nog de mijnenveger Hr.Ms. Abraham Crijnssen. Dit schip stamt uit het jaar 1937 en is, net zoals de andere schepen van het Marinemuseum, ook opengesteld voor publiek.